sahabat seaqidah ila Jannah...

Saturday, October 22, 2011

Pendakwah Itu Penyelamat


Bismillahiwalhamdulillah (◕‿◕)
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم
Firman Allah S.W.T
Maksudnya; Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orangyang sesat dari jalanNya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah pertunjuk.


P/S~1)Mulakan pembacaanmu bersama Bismillahirrahmanirrahim&Pujian pada Allah S.W.T 1st ye.Dan...Mesti dah solat dulu ye,sbb solat di awal waktu itu wasiat As-Syahid Imam Hassan Al-Banna kan2?=)
P/S~2)Tersangat penting untuk dihighlightkan dlm post kali ni ialah pada Babak keempat di bawah nanti. The most Important yeq,shbt2=)Babak yang atas2 dia tu hanya perjalanan yang menyampaikan ke sana sahaja. Biiznillah. Babak keempat akan merungkaikan isi post 'Pendakwah Itu Penyelamat' ni.
P/S~3)hi2.Smiley yang so many dalam post kali ni,~ツ~(◠‿◠)~(◕‿◕)~(^‿^), diniatkan bersama shbt2 seaqidah semua utk meneladani kecintaan Habibullah Nabi Muhammad sollallahualaihi wasallam untuk kept smiling sokmo de'=)terus membaca sambil mengingati Baginda s.a.w &mengikuti kesukaan Baginda s.a.w yeq, shbt2ku ksygn Allah semua,insyaAllah=)=)=)

ا
~Babak Pertama~

Persoalan seorang syabab buat dirinya sendiri di suatu pagi yang hening,sedang memandu keretanya untuk ke pejabat; "Kita perlu ke, kertas kerja untuk berdaqwah?Macamana nak 'usaha'kan supaya daqwah kita tu nanti,jadi hikmah?Erm...."

~Babak Kedua~

Az-ziarah to adik Syabab, Muhammad Taqiyuddin Soleh di asrama. Permusafirannya ke sana me'mesti'kan syabab dan usrati tersayang ke gedung buku milik orang mukmin di Plaza Angsana,JB~Kedai Buku Badan Cemerlang. The best kedai buku yang Syabab LIKEBuku pilihan pertama yg menarik hatinya itu rupanya menjawab persoalan yang diutarakannya baru2 ini. Kertas kerja macamana untuk daqwah yg berkesan?dan cara hikmah macamana utk menyampaikan yg haq=)
Maha Suci Allah Yang Maha Mendengar Lagi MAha Mengetahui ❀ ܓ

hi2=)task minggu itu~katamkan buku yang best nie...xsabonyer nk thu jwpnnye (◕‿◕).


''Alhamdulillah Best!''.luahnya puas, usai mengkhtamkan buku best Menyeru Kepada Allah tu.
(However, Kalamullah Al-Furqan always be the TOP among the BEST.Allahu Akbar! )

~Babak ketiga~

Di office. Masa rehat sejam mesti diperuntukkan semaksimumnya buat memenuhi tuntutan Allah yang ingin dicintainya bnr2. Hari Isnin. Masa lebih sikit ada, sebab no time for lunch=)so,boleh guna untuk ke Raudhah dalam buku(^‿^) Usai solat zohor dan mentadabbur KalamNya, buku Hadis 40 Imam Nawawi yang wajib sentiasa bersamanya kemana-mana dibuka lagi. Buku kulit hijau comel itu dibelek dgn dimulai brsmanya pujian pada Yang Maha Kuasa... (◕‿◕)

Hadis 7; Addinun Nasihah. Agama itu nasihat.

عَنْ أَبِي رُقَيَّةَ تَمِيْمِ بْنِ أَوْسٍ الدَّارِي أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: (( الدِّیْنُ النَّصِيْحَةُ.

قُلْنَا: لِمَنْ؟ قَالَ: لِلَّهِ، وَلِكِتَابِهِ، وَلِرَسُوْلِهِ، وَلِأَئِمَّةِ المُسْلِمِيْنَ، وَعَامَّتِهِمْ)) . رواه مسلم.


Daripada Abu Ruqaiyyah Tamim ibn Aus al-Daarie r.a. bahawa Nabi SAW telah bersabda:
Agama itu adalah nasihat. Kami berkata: Untuk siapa? Baginda bersabda: Untuk Allah, untuk
kitabNya, untuk RasulNya, untuk para lmam kaum muslimin dan untuk umat lslam seluruhnya.

Hadis riwayat al-lmam Muslim

Huraian dan intisari hadis dibaca terus. Sahabat2 boleh juga hayati sama2 dengan Syabab. Tapi,through internet je la. Boleh tengok blog sahabat kita ni ye =)

Usai membaca, Syabab bermonolog sendiri. Allah mengilhamkan dan akal kurnianNya mula berfikir. Nasihat apa yang boleh aku sampai dan kongsikan?terlalu amat banyak sebenarnya yang aku kena sampaikan.Kecewa dengan sikapnya sendiri. NO! T_T
Alasan kerja dijadikan punca untuk menyepikan daqwah di alam maya Internet.Usang sudah blog aku.Ya Allah....=( Hatinya terus mengambil pen dan menambah senarai task yang mesti diselesaikannya untuk minggu ketiga bulan October tu. Erm,,,task ke9~sampaikanlah@blog.

~Babak keempat~
Bismillahiawwalu wal akhir.Pujian hanya buatNYA ツ.smoga bermanfaat,insyaAllah (◕‿◕)
✿ ܓ Perkongsian dari Buku Menyeru Kepada Allah karya A.Ubaidillah Alias. Syabab nak kongsikan Prinsip Ketujuh dalam buku BESTnya tu; ''Benar dalam penyampaian dan tindakan''
Apabila kita memulakan dakwah atau seruan Islam
:::Sewajarnya:::~
seruan dan ajakan kita itu didasari dgn niat~untuk menyelamatkan saudara seagama dari neraka Allah. Perlu kita sedar, hakikat manusia yang berjaya secara hakiki adalah mereka yang terlepas daripada azab Allah di akhirat kelak.

Sebagaimana firmanNya bermaksud;
Setiap yang bernyawa akan menemui ajal, dan sesungguhnya akan disempurnakan ganjaran kamu pada hari kiamat. Sesiapa diselamatkan daripada neraka dan dimasukkan ke dalam jannah (taman/syurga), maka sesungguhnya dia telah beruntung. Dan kehidupan dunia tidak lain melainkan kesenangan yang memperdayakan.(surah Ali-Imran;185)

:::Penting Buat semua Daie a.k.a ''penyelamat ummat Muhammad s.a.w'':::~

Untuk semai, tanam dan tuai rasa kasih, rasa sayang, prihatin& bertanggungjawab.
Bersama penyatuan sakinah minallah di qalbu para daie krna kedekatan brsamaNya,
di 'add' dengan perasaan2 itu bersama ツ. para daie Mampu!
menyampaikan daqwah dengan penuh mahabbah (kasih sayang). Allahu Allah...Biiznillah

Sebagaimana Nabi Muhammad Sollallahualaihi wasallam sendiri, menerusi kisah Baginda yang mencintai umatnya sekalipun berlainan agama&kabilah.
(◠‿◠)
alkisah ini, dipetik dari blog ni(link)

RINGKASNYA.
KETIKA NABI MUHAMMAD SEDANG BERBUAL BERSAMA SAHABAT..
MAKA TERLIHATLAH SEORANG YAHUDI..
LALU TIBA-TIBA NABI MUHAMMAD MENITISKAN AIR MATA..
LALU SAHABAT BERTANYA..
"YA RASULULLAH..KENAPA KAMU MENANGIS"

"AKU MENANGIS KERANA AKU TIDAK MENYELAMATKAN SI YAHUDI ITU"

LALU..SAHABAT BAGINDA TERDIAM..

Nabi Muhammad menangis kerana tidak dapat membawa si yahudi itu ke jalan yang benar..
itu YAHUDI..
sungguh sayang Nabi kpd umatnya..

"nak ke kita buat Nabi Muhammad menangis di atas sana kerana kita membiarkan sahabat-sahabat kita yang lain teros dalam kesesatan..?
Nabi Muhammad sampai tahap menangis kerana seorang yahudi..
apatah lagi umat islam yang tidak memahami islam...
siapa yang akan memainkan peranan ini selepas Rasulullah kalau bukan kita..

Daqwah pperlu bermula dengan rasa untuk membantu. Malah. Nabi sollallahualaihi wasallam sendiri mengajar apabila kita ingin mencegah kemungkaran& berdaqwah, biarlah pencegahan itu didasarkan dgn niat untuk membantu.
ingat!!!
Bukan mencabar, tunjuk pandai atau merendah-rendahkan orang yang diseru.
Ketahuilah, seandainya orang yang melakukan kezaliman itu, seandainya dia menyedari dirinya berada dalam kerosakan, pasti dia mahu seseorang membantunya.
Orang yang jahil, jika dia menyedari betaoa ruginya menjadi jahil pasti dia akan meminta orang mengajarnya.

MAKAnya~
Bantulah mereka menuju kembali ke jalan yang mustaqim.
Jangan biarkan orang di sekeliling kita membuat kesilapan yang mereka sendiri tidak sedar bahawa itu satu kesilapan...

kita kadang2 lupa...akan sabda Baginda Habibullah sollallahu alaihi wasallam ni;

Ibnu Umar r.a berkata :Bersabda Rasulullah Saw :
“Kamu sekalian adalah pemimpin dan kamu akan di tanya tentang mereka yg kamu pimpin .Raja yang memimpin rakyatnya dan suami pemimpin kepada keluarganya dan isteri pemimpin rumah tangga suami dan anak-anaknya .Maka kamu sekalian pemimpin dan akan bertanggumgjawab atas pimpinanmu”
(Riwayat Bukhari dan muslim)


*Ad-dai kepada Allah mesti sabar, redho menanggung segala rintangan yg menganggunya di tengah jalan*

Allahua'lam...sebarang pandangan&pembaikkan dialu-alukan.syukran jiddan kerana membaca shbt2 semua.smga Allah memberkati kita semua amin....=)

sikit lg nak sikit.hi7.yok7,sm2 amalkan msj nsyid ni=)
♫♫♫Dimulakan dgn Bismillah,disudahi dengan Alhamdulillah...begitulah sehari dalam hidup kita,mudah2an dirohmati Allah...Aminnn.ALHAMDULILLAH
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...