sahabat seaqidah ila Jannah...

Thursday, October 28, 2010

Dalam Kecantikan Seorang Wanita

Amaran Rasulullah sollallahu alaihi wasallam buat wanita~

Rasulullah SAW bersabda...

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

Sama2 kita koreksi diri, buatlah anjakan paradigma yang 'membangun diri' demi kebahagiaan di dunia dan bumi akhirat yang abadi....dan ketahuilah akan hakikat ini teman-temanku Fillah,,,Aku benar2 maksudkannya, moga kita berada di jalan yang benar, jauh daripada jalan yang ternyata SALAH ini....='(

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...